“Az egész vállalkozásom a bizalomra épül”

Kovács Lajos csoportunk biztonsági specialistája, aki csapatával azon dolgozik, hogy a biztonságra fordított kiadás ne ablakon kidobott pénz, hanem befektetés legyen. A vele készült interjúban sok minden más mellett erről az újszerű megközelítésről, a technológia és az emberi tényező harmóniájáról is beszélgettünk.

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: email
Email

BNI 410: Nemrég volt a főelőadásod. Mesélj, hogy élted meg? 

Kovács Lajos: Nagyon izgalmas volt ennyi ember előtt, élőben főelőadást tartani. Jó volt látni, hogy “átmegy” az üzenetem és a hallgatóság tényleg figyel, jegyzetel.

Kicsit izgultam, hogy mennyire sikerül átadnom azt, hogy miben más a mi szolgáltatásunk, de úgy látom, hogy ez ez jól sikerült. A végén többen jelezték is, hogy most már jobban megértették, hogy pontosan mivel foglalkozunk, kikhez keresünk üzleti kapcsolatot (és miért), és szeretnének eljönni hozzám, hogy egy személyes találkozó keretében átbeszéljük, hogy kiknek tudnának ajánlani minket.

BNI 410: Azt szoktad mondani a bemutatkozásodban, hogy azon dolgoztok a kollégáiddal, hogy a biztonságra fordított kiadás ne az ablakon kidobott pénz legyen. Ezt kifejtenéd nekünk egy picit?

Kovács Lajos: A hagyományos élőerős őrzéssel a megbízónak legtöbbször drága és alacsony színvonalú szolgáltatásban van része. Mi azon szeretnénk segíteni, hogy költséghatékonyabban, magasabb színvonalú vagyonvédelmi szolgáltatást nyújtsunk, ami valóban segít a megbízó szakmai jó hírnevét, valamint anyagi javait megőrizni.

Ehhez szakítunk a megszokott sémákkal és olyan formában nyújtjuk a szolgáltatásunkat, ahogy más nem teszi, ami egyszerre előny és hátrány is. Előny, mert nincs igazi konkurenciánk, és hátrány, mert el kell odáig jutnunk, hogy a potenciális ügyfél egyáltalán megértse, hogy mi nem egy n+1-ik biztonsági cég vagyunk, aki ugyanazt árulja, csak más kabátban.

Erre egy jó példa, hogy az egyik régebbi ismerősöm, aki szintén BNI tag, amikor látta a csoport közösségi média oldalán, hogy én fogok főelőadást tartani, rámírt és azt kérdezte, hogy élőerős őrzéssel vagy biztonságtechnikai szereléssel vagyunk-e bent. A válasz az, hogy egyikkel sem, mert bár a szolgáltatásunk tartalmaz elemeket mindegyikből, de lényegesen eltér e két, klasszikusnak mondható, vagyonvédelmi szolgáltatástól.

A megbízók fejében sokszor szintén csak ez a két megoldás él, így a célunk az, hogy megmutassuk, létezik megoldás ezen kívül is.  Manapság az élőerős őrzést részben, vagy akár teljes egészében ki lehet váltani technikai megoldásokkal, valamint távoli eléréssel végrehajtott felügyelettel. Mi mindezt saját költségünkön építjük ki és kezeljük, beleértve a javítást és karbantartását is, amit havidíjas szolgátlatásként vesz igénybe a megbízó. Ez lényegesen költséghatékonyabb, mint a hagyományos élőerős őrzés.

A technológia és az ember együttműködése

BNI 410: Miért fontos, hogy az élő erő mellett a technológiát is segítségül hívjuk a vagyon- és személyvédelemben?

Kovács Lajos: A technológia az élet minden minden területén egyre jobban teret nyer és egyre intelligensebb. Itt is. Az élőerős őrzést aktív technikai megoldásokkal kiegészíteni, vagy akár teljesen kiváltani sokkal megbízhatóbb és költséghatékonyabb, mint a csak élőerős őrzés.

Jelenleg már elérhető olyan minőségű intelligens technikai megoldás, ami akár emberi beavatkozás nélkül is képes rengeteg mindent detektálni, jelezni. Ez az intelligens technológia humán megfigyeléssel és értékeléssel kiegészítve hatványozza a hatékonyságot, a két rendszer pedig remekül kiegészíti egymást.

Amit nem lehet beprogramozni, azt észre tudja venni a képzett munkatárs, és ez fordítva is igaz: amit esetleg elmulasztana az ember, mert például nem pont azt a monitort figyeli, ahol történik az esemény, azt sok esetben az intelligens rendszer jelzi. Az intézkedésről meghozott végső döntés pedig szintén emberi döntés marad, hiszen sok esetben erősen szubjektív, hogy egy adott eset milyen kategóriába esik és milyen intézkedés szükséges rá.

Ezzel a megoldással egy perc sem marad ki az aktív megfigyelésből, és bármikor, bármilyen helyzetben azonnali intézkedés indítható, amiről a megbízó, ha igényli, akkor valós időben tájékoztatást kaphat.

BNI 410: Melyik volt a legizgalmasabb projekted? 

Kovács Lajos: Egy közel-keleti országban éltem és dolgoztam 3 évig, ahol egy kormányzati határvédelmi, valamint kritikus infrastruktúra védelmi projekt kellős közepébe csöppentem. Olyan technikai megoldásokat ismertem meg, amit addig legfeljebb csak filmekben láttam. Mi a projekten dolgozó szakemberek személyvédelmében vettünk részt, de bele kellett látnunk abba is, amit ők dolgoznak, így a személyvédelemben és a technikai területen is ott tanultam a legtöbbet, valós tapasztalatból.

Ez a cég sokat áldozott a szakmai fejlődésünkre is, így a munkatapasztalat mellett rengeteg, nemzetközi szinten is elismert képzésen vettem részt. Ez a munka inspirált arra, hogy formális keretek között is folytassam a szakmai tanulmányaimat és elköteleződjek az élethosszig tartó tanulás, fejlődés mellett. Ennek eredményeképp az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban szereztem szakmai képesítéseket, valamint jelenleg is folytatok szakmai tanulmányokat.

A BNI a bizalomról szól

BNI 410: Mit üzennél azoknak a cégvezetőknek, akik vonakodnak részt venni egy BNI-os üzleti reggelin? Neked miért éri meg hetente rászánni egy fél napot arra, hogy kapcsolatokat építs?

Kovács Lajos: Az egész vállalkozásom a bizalomra épül. A BNI-ban találtam meg azt a közeget, ahol a bizalomépítés és egymás segítése egyenlő a vállalkozásod sikerre vitelével. Bizalmi kapcsolatok útján sokkal stabilabb ügyfélkört lehet kiépíteni és a legnehezebb helyzetben is van, akikre számíthatsz. De nem csak arra jó a BNI, hogy direkt módon növelje az ügyfélbázisodat, hanem arra is, hogy a cégeddel együtt te is fejlődhess, mint cégvezető, mint előadó, mint ember.